Terug

Het maken van een lichtplan

Het maken van een lichtplan

Bij het inrichten van een huis of kantoor wordt het maken van een lichtplan nog wel eens onderschat. Vaak wordt de toegevoegde waarde van goede verlichting over het hoofd gezien, wat erg jammer is. Daarom is het aan te raden om in vroeg stadium een lichtplan te maken.

Vooral bij een nieuwbouwwoning of (grote) verbouwing is een lichtplan van grote waarde omdat er dan meteen rekening gehouden kan worden met de aanleg van de elektra punten.

Hoe maak ik een lichtplan?

Stap 1.

Maak een tekening op schaal van de kamer. Hier kan je bijvoorbeeld ook de plattegrond van Funda voor gebruiken. Teken de kamer duidelijk in met ramen en deuren. Teken vervolgens de grote meubelen in je huis, zoals een bank, eettafel, keuken, boekenkast of de tv.

Stap 2.

Geef vervolgens met cirkels aan welke activiteiten er plaatsvinden in de ruimte. Wat is de eethoek? Waar kijk je naar de tv. Waar kan je thuiswerken? Waar lees je de krant? Wat wordt de zithoek? etc.

Uiteraard kunnen er in delen van de kamer meerdere activiteiten plaatsvinden. Zo kan de eettafel overdag dienen als werkplek, maar ’s avonds als gezellige plek om met de familie te eten. Geef dit aan zodat je hier goed rekening mee kunt houden, bijvoorbeeld door het toepassen van dimbare lampen.

Stap 3.

De volgende stap is het intekenen welke soorten verlichting je nodig hebt, gebruik een ander symbool of kleur voor de verschillende soorten verlichting.

Start met de basisverlichting. Denk aan plafondlampen, inbouwspots of vloerlampen, deze verlichting zal de basis vormen van de het lichtplan en het slim om de cirkels te laten overlappen, hierdoor creëer je een diffuus en indirect licht door de gehele ruimte.

Ga hierna verder met de werkverlichting. Dit is gericht licht, zoals bijvoorbeeld de lampen boven de eettafel of een leeslamp. Het is slim om hier te kiezen voor dimbare verlichting zodat deze verlichting op meerdere momenten van de dag ingezet kan worden. Bij het lezen van de krant aan de tafel is immers meer licht gewenst dan bij een romantisch diner.

Vervolgens kijken we naar de accentverlichting. Accentverlichting wordt gebruikt om een bepaalde plek of object zoals een schilderij uit te lichten. Door de verlichting leg je hier de aandacht op, wat zorgt voor een speels interieur.

Zorg voor een goede harmonie tussen de bovenstaande soorten verlichting. Zo kan de basisverlichting ook dienst doen als accentverlichting. Denk bijvoorbeeld aan een dimbare spot boven een ornament of plant.

Als laatste kijken we naar de sfeerverlichting. Deze verlichting brengt sfeer en warme in de ruimte, ook als deze uit staat. Het armatuur of een speciaal lichteffect spelen hierin een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan een grote lamp in de vensterbank.

Stap 4.

In de laatste tekenen we de lichtschakelaars, dimmers en stopcontacten (voor losse sfeer verlichting) in. Deze stap is met name van belang bij een verbouwing of nieuwbouw woning, waar de gehele elektra aangelegd moet worden.

Extra tips voor het maken van een goed lichtplan

  • Wil je een ruimte groter laten lijken dan kies je voor indirecte verlichting. Deze verlichting weerkaatst het licht via de muren en plafonds waardoor het ruimtelijke effect vergroot wordt.
  • Zorg voor verlichting op verschillende hoogtes. Kies voor een mix van plafondlampen, muurlampen en tafel / vloer lampen. Dit geeft het interieur sfeer en karakter.
  • Maak gebruik van contrasten. Vooral bij de creatie van sfeer verlichting is het niet noodzakelijk om elke ruimte gelijk te belichten, er mag best sprake zijn van schaduw werking. 
  • Dimmers kunnen een grote meerwaarde hebben bij het maken van een lichtplan. Dimbare lampen kunnen namelijk zowel dienst doen als basis verlichting, sfeer verlichting en accent verlichting. Vooral bij het gebruik van inbouw spots is een dimmer aan te raden.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    DMQ 8.9 / 10 - 215 Reviews @ Kiyoh