Terug

Welke IP waarde is er nodig voor verlichting in de badkamer?

Welke IP waarde is er nodig voor verlichting in de badkamer?

Water en elektriciteit gaan niet samen, dus bij verlichting in de badkamer is het goed om op de IP waarde te letten. Zo weet je zeker dat de toegepaste verlichting geen veiligheidsrisico zal vormen!

De IP waarde geeft aan in hoeverre een armatuur bescherming biedt tegen stof en water. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen stof aan en het tweede cijfer de mate van bescherming tegen water.

Bekijk onze waterbestendige trimless inbouwspots voor de badkamer.

Er zijn in de badkamer 4 zones te onderscheiden:

Zone 0 - IP67
Verlichting in het bad of de bodem van de douche moet minimaal aan IP67 voldoen en daarnaast een maximaal voltage van 12V hebben. Zo is deze verlichting met IP67 geschikt voor onderdompeling en door het lage voltage bestaat er minder gevaar voor direct contact met netstroom indien er toch contact met water wordt gemaakt.

Zone 1 - IP65
Deze zone bevindt zich direct boven de douche of het bad, omdat hier waterstralen op het armatuur kunnen komen moet verlichting minimaal voldoen aan IP65. Dit geeft aan dat het armatuur bescherming zal bieden tegen directe waterstralen.

Zone 2 - IP44
Deze zone bevindt zich 60cm buiten het natte gedeelte van de douche of bad, en alsmede rond het toilet en de wastafel. Omdat hier een gering risico is op direct contact met waterstralen maar wel een verhoogd risico op spatwater is in deze zone IP44 vereist.

Zone 3 - IP21
Dit is voor verlichting de belangrijkste zone omdat dit het plafond en grootste gedeelte van de muren betreft. Omdat de lucht in de badkamer erg vochtig kan zijn is er een risico op doordringen van waterdamp of het ontstaan van condens, daarom raden we IP21 aan in deze zone. Echter kan het geen kwaad om ook in zone 3 te kiezen voor minimaal IP44 omdat je dan zeker bent van een goede bescherming tegen vocht.

IP20 in de badkamer

In enkele gevallen kan het mogelijk zijn om IP20 verlichting in de badkamer te monteren. IP20 geeft geen bescherming tegen water dus het is van belang dat het vocht in de badkamer goed wordt afgevoerd door een degelijke afzuiging. Indien dit in orde is bestaat er minder kans op condens vorming en zal het mogelijk zijn op IP20 armaturen toe te passen in het plafond.

Badkamer IP waarden

Over de IP normering
We hebben het nu steeds over de IP waarde, maar wat betekenen deze cijfers nu precies? Het tweede cijfer in de IP normering is van belang voor verlichting in de badkamer, hieronder staat per cijfer de waterbestendigheid beschreven.

0 - Geen bescherming

1 - Bescherming tegen druppels
2 - Bescherming tegen druppels, vallend op een 15° gekanteld apparaat

3 - Spatwater (geen schade indien besproeid (10 l/min) onder een hoek -60° tot 60°)

4 - Plenswater (geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek)

5 - Sproeiwater (geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek)

6 - Waterbestendig (geen waterindringing indien bespoten (100 l/min) onder eender welke hoek)

7 - Dompeldicht (geen waterindringing indien ondergedompeld (30 min op 1 m)

8 - Waterdicht (blijft bruikbaar onder water onder opgegeven omstandigheden)

Bekijk onze waterbestendige trimless inbouwspots voor de badkamer.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    DMQ 8.9 / 10 - 215 Reviews @ Kiyoh