Terug

Hoe plaats ik inbouwspots

Hoe plaats ik inbouwspots

Inbouwspots zijn een geweldige manier om je interieur op te fleuren en een sfeervolle ambiance te creëren. Of je ze nu in het plafond, de vloer of de muur wilt plaatsen, inbouwspots kunnen een prachtige toevoeging zijn aan elke ruimte. De inbouwspots kunnen dienen als basis, sfeer en functionele verlichting. In deze blogpost hoe plaats ik inbouwspots nemen we je mee door het proces van het plaatsen van inbouwspots en geven we je handige tips en instructies om ervoor te zorgen dat je het beste uit je verlichting haalt.

Hoe inbouwspots plaatsen

Het plaatsen van inbouwspots kan op het eerste gezicht intimiderend lijken, maar met de juiste stappen en gereedschappen kan het een relatief eenvoudige klus zijn. Hier is een stapsgewijze gids om je op weg te helpen hoe inbouwspots plaatsen:

 1. Kies de juiste locatie: Voordat je begint met het plaatsen van inbouwspots, is het belangrijk om de juiste locatie te bepalen. Overweeg het doel van de verlichting en welke delen van de kamer je wilt accentueren. Maak een schets / lichtplan van de ruimte en markeer waar je de spots wilt plaatsen.
  TIP: Dit kan al eenvoudig op een Funda tekening
 2. Controleer de bedrading: Voordat je gaten in het plafond of de muur maakt, moet je ervoor zorgen dat er geen elektrische bedrading of leidingen in de buurt zijn. Gebruik een spanningszoeker om te controleren op elektriciteit voordat je begint te boren.
 3. Boor de gaten: Nadat je de juiste locaties hebt gemarkeerd en de bedrading hebt gecontroleerd, is het tijd om de gaten te boren. Gebruik een boormachine met een gatenzaag van de juiste grootte om de openingen voor de inbouwspots te maken.
 4. Plaats de spots: Nu je de gaten hebt gemaakt, is het tijd om de inbouwspots te plaatsen. Sluit de bedrading aan volgens de instructies van de fabrikant en zorg ervoor dat de spots stevig op hun plaats zitten.
 5. Test de verlichting: Voordat je alles definitief afwerkt, test je de verlichting om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt. Controleer of alle spots goed functioneren voordat je verder gaat.

Lees ook ons blog Hoe maak ik een lichtplan.

Waar spots plaatsen

Het bepalen van de juiste locaties om inbouwspots te plaatsen is essentieel om de gewenste sfeer en functionaliteit in de ruimte te bereiken. Hier zijn enkele suggesties voor waar je inbouwspots kunt plaatsen:

 1. Keuken: In de keuken kun je inbouwspots plaatsen boven het aanrecht om extra verlichting te bieden bij het bereiden van voedsel. Je kunt ook spots in het plafond installeren om de hele keuken gelijkmatig te verlichten.
 2. Woonkamer: In de woonkamer kunnen inbouwspots worden gebruikt om bepaalde kunstwerken, boekenplanken of andere decoratieve elementen te benadrukken. Strategisch geplaatste spots kunnen ook een gezellige sfeer creëren. Zo kun je bijvoorbeeld 2 spot dichtbij elkaar plaatsen om een unieke uitstraling te creëren.
 3. Slaapkamer: In de slaapkamer kun je inbouwspots naast het bed installeren voor leesverlichting. Daarnaast kunnen spots in het plafond dienen als algemene verlichting. Fijn is wel om spots niet boven het bed te plaatsen, om te voorkomen dat je in de lichtbron kunt kijken vanuit bed.
 4. Badkamer: In de badkamer zijn inbouwspots bijzonder handig boven de wastafel om goed licht te hebben tijdens dagelijkse verzorgingstaken. Let wel op dat je in de badkamer 4 zones hebt. Lees ook ons blog artikel: Welke IP waarde is er nodig voor verlichting in de badkamer?

Inbouwspots hoe ver uit elkaar

De juiste afstand tussen inbouwspots is belangrijk om een gelijkmatige verlichting te bereiken. De exacte afstand hangt af van verschillende factoren, zoals de hoogte van het plafond en de intensiteit van het licht dat je wilt hebben. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

 1. Algemene verlichting: Plaats inbouwspots in een rasterpatroon met een tussenruimte van ongeveer 0.5 tot 1 meter, afhankelijk van de hoogte van het plafond.
 2. Accentverlichting: Als je specifieke elementen wilt benadrukken, zoals een kunstwerk of een architectonisch detail, plaats de spots dan dichter bij elkaar, met een tussenruimte van 0.3 tot 0.6 meter.
 3. Esthetisch: We zien vaker dat sommige enkele spots als ‘dubbel’ geplaatst worden. Op deze manier heb je niet de ‘traditionele’ lijnen met spots maar kun je er mee spelen. Zie ook onderstaande afbeelding.

Hoe inbouwspots plaatsen

Inbouwspots hoe ver van de muur

De afstand waarop inbouwspots van de muur moeten worden geplaatst, is afhankelijk van de specifieke inbouwspot en de muur waarop ze worden gemonteerd. Over het algemeen geldt een vuistregel dat een afstand van ongeveer 30-40 cm tussen de inbouwspots en de muur ideaal is. Deze afstand zorgt voor een gelijkmatige verdeling van het licht en zorgt voor visueel comfort.

Inbouwspots kunnen een esthetische en praktische toevoeging zijn aan je interieur. Met de juiste planning, zorgvuldige installatie en goed doordachte positionering van de spots, kun je een prachtige verlichting creëren die je ruimte naar een hoger niveau tilt. Volg de hierboven besproken stappen en richtlijnen om het beste uit je inbouwspots te halen en geniet van een gezellige en goed verlichte omgeving.
Bij DMQ hebben we verschillende inbouwspots:

- Inbouwspots met rand
- Trimless inbouwspots
- Inbouwspots vierkant
- Inbouwspots rond

We hopen dat dit blog artikel je heeft geholpen bij het maken van een weloverwogen keuze hoe plaats ik inbouwspots. Vergeet niet om de productinformatie en aanbevelingen van fabrikanten te raadplegen voor specifieke details en advies op maat.

Heb je een vraag over inbouwspots? Wij begrijpen dat best, er is immers relatief veel keuze. Je kunt een bezoekje doen bij ons in de showroom om zo de keuze iets gemakkelijker te maken.

Neem gerust vrijblijvend telefonisch contact met ons op. Natuurlijk is snel contact via e-mail, livechat of Whatsapp ook mogelijk. Wij helpen je graag!

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

  Hide compare box
  DMQ 8.9 / 10 - 215 Reviews @ Kiyoh